Egyéb kategória

Szempillázás otthon vs Szépségszalonban

Szempillázás otthon vs Szépségszalonban tudj meg mindent miért jobb egy saját szempilla építő szalon. Tell-Berta Krisztina vagyok a Lash Style Academy oktatója és hivatalos márka képviselete Angliában.

Szempillázás otthon vs Szépségszalonban a kezdetek

Számtalan szempillaépítő szakember élete úgy kezdődik, hogy először otthon, otthoni körülmények között, „költséghatékonyan” próbálja bontogatni szárnyait. Bizalmat kölcsönöz az egésznek és egy olyan jövőképet lát ami valójában soha nem is volt ott. Persze abban a hitben ringatja magát, hogy ez egy hosszú távú és működő és természetesen gyümölcsöző munkavégzés, szempillaépítés lesz. Nálam sem történt ez másként.

Férjemmel Angliába költözésünk után kezdtem el komolyabban a szépségiparral, azon belül is a szempilla hosszabbítással és dúsítással és egyáltalán az egész szempilla építés misztériumával foglalkozni.

Teljes munkaidős állás mellett, kézenfekvőnek tűnt a házunk emeleti szobájában kialakítani azt a kis kuckót, ahol a vendégeimet fogadni tudtam. Amellett, hogy nem kellett egyik munkahelyről a másikra utazgatni, napi szinten jelenős időt és energiát spóroltam magamnak, ami nagyon jól jött a két tevékenységet egyszerre végzett időszakában.

Mindez 14 hónapot foglalt magában, ami igazán eredményes volt törzsvendégek toborzásában, viszont elég megterhelő is egyben. Éreztem, hogy váltanom kell és nem is volt kérdés, hogy a szempilla hosszabbítás mellett döntök. Férjem mindenben támogatott és azóta is ezt teszi, amit nem tudok neki eléggé megköszönni, mert így lehetővé tette, hogy közelebb és közelebb kerüljek az álmaimhoz. Mindezek mellett sajnos nem hagynám szó nélkül azt sem, hogy egy az otthonodban kialakított dolgozószoba, milyen hátrányokkal jár az előzőekben megemlített előnyökkel szemben. Ezek a hátrányok lassan kezdenek majd megmutatkozni minél több hölgy jár hozzád. Nem volt ez máshogy nálam sem. Az idő megmutatta, hogy egy otthon kialakított stúdió előnyei lassan hátránnyá fordulnak át.

Hiába volt a szoba külön bejáratú és emeleti elhelyezkedésű a mellékhelyiséghez a nappalin át kellett közlekedni. Így elkerülhetetlen volt, hogy néha néha a vendég összefusson a férjemmel, ami mindkét fél számára kellemetlen pillanatokat eredményezett. Ez főleg akkor gond, ha a lakásod amúgy sem túl nagy. Több és több vendég keresett meg érdeklődve a szolgáltatásom iránt, ezáltal kitolódtak a napok így már hajnalban és éjjel is szempillát építettem, aminek következtében 2018. októberében felmondtam az állásom és magánvállalkozóként szempilla stylist lettem teljes munkaidőben. Pár hónapig még otthon dolgoztam, mellette pedig folyamatosan kerestük a számomra és vendégeim számára is tökéletes szalont. Ekkorra már teljesen világossá vált, ha professzionálisak szeretnénk lenni, bizony ajánlatos szalonban fogadni a vendégeinket. Egy saját szalon teljesen más dimenzióba helyezi a szolgáltatásokat, és azok minőségét, legyen szó akár szempilla építésről, vagy bármely más szépségipari szolgáltatásról. A hölgyek akár mennyire is nem mondják ki, sokkal jobban szeretnek egy tágas, szellős szempilla építő szalonba jönni, mint egy magánházhoz, vagy magánlakás emeleti szintjére. Így ezzel meg is válaszolom azt a még el nem hangzott kérdést:

A szempilla építés szempontjából egy magánlakás (otthon) vagy egy önálló szempilla építő szalon a jobb? – Az önálló szempilla építő szalon!

Krisztina Tell-Berta szempillaépítő stylist Angliában.Közös helyiség, egy vagy több kolleginával

Miközben lázasan jártuk a kiadó üzleteket, az akkori szempillásom is szalon váltáson gondolkodott és talált egy hozzánk közel kiadó pékséget, amit később közösen alakítottunk át szépségszalonná. Viszont ne szaladjunk ennyire előre.

Szeptember elején kaptam egy üzenetet a fent említett hölgytől, hogy mit szólnék egy egyfajta társuláshoz, miszerint közösen kivennénk a helyiséget és együtt, egymás mellett, de egymástól függetlenül dolgoznánk ezek után. Képeket is csatolt, ahol jól látszott ,hogy egy nagy térről van szó három lépcsős emelkedővel kicsit megosztva a terület. A felső kis rész lett végül az enyém a későbbiekben. Sok tanakodás után, összeállítva a pro és kontra érveket végül úgy döntöttünk, hogy belevágunk.

Az idő itt is mindenre megadja a választ, azokra is amiről korábban azt hittük már megkaptuk. Visszagondolva bánom, hogy így döntöttem, aminek oka roppant egyszerű. Nagyon nehéz közösen megülni azt a bizonyos lovat aminek amúgy csak egy nyereg van a hátán. Ez sajnos itt is beigazolódott, de a valódi oka amiért bánom nem is feltétlenül ez. Sokkal inkább az, hogy úgy érzem lemaradtam a valódi saját „szerelem helyemről”, ami csak az enyém, ahol csak az van úgy van ahogy én azt megálmodtam. Egy közös hely minden esetben kompromisszumok eredménye, teljesen mindegy mennyire vagyunk jóban munkatársunkkal, partnerünkkel.

Az egyik oldalról sajnálom, hogy ez az egész így alakult, viszont a másik oldalról pedig hálás vagyok a sorsnak, hogy az ott elkészített szempilla szettem után találtunk egymásra Hajniékkal. Az egyik szemem sír a másik nevet érzéseim vannak az ott eltöltött időszakra visszatekintve.

Ez a társulás a közös hely, viszonylag hamar, mindössze öt hónap után felbomlani látszott. Ennek első és legfőbb oka, hogy a vendégeim számára nem tudtam már biztosítani azt a nyugalmat és zavartalan pihenést, amit azelőtt nálam megszokhattak, tapasztaltak. A közös helyiségben végzett munka sajnos számtalan hátránnyal is jár, amikre az első pillanatokban talán senki sem gondol, vagy nem hiszi, hogy akkora mértékű problémát okozhat hosszú távon.

Szempillázás otthon vs Szépségszalonban első rossz irányú megérzések

Ha őszinte akarok magamhoz lenni az első pillanattól éreztem, hogy ez rosszul is elsülhet, mivel zárt ajtók nélkül szinte lehetetlen kiszűrni a külső tényezőket. Zavaró volt mind a vendégeim és mind az én számomra is, az esetlegesen más és más nyelven beszélő egyéb vendégek akik a kolléganőhöz jöttek. Esetemben abszolút angolul történt a kommunikáció, hiszen szinte kizárólag angol vendégeim voltak már akkor is. Az eltérő időpontokban érkező hölgyek nagyon zavaróak szoktak lenni azok számára, akik már 20-25 perce pihentek. Egy konzultáció, vagy rövidebb és hangosabb beszélgetés nem igazán szokott jól jönni.

A páratartalom és hőmérséklet beállításával nem volt gond. Mindehhez hozzátartozik az is, hogy szerencsénk volt azzal kapcsolatban, hogy mindketten odafigyeltünk erre és az ország időjárása is alapvetően kedvez a szempillaépítő munka során.

További gond volt az is, hogy napról napra mutatkoztak meg olyan személyiségbéli különbségek, a szakma és vendégkör iránti tisztelet vagy annak hiánya. Nekem a vendég az első, bármi is történjék. Úgy érzem ez másképpen nem működhet, vagy nem működhet jól. Ezzel csak arra szeretnék rámutatni, hogy a személyes véleményem az, hogy nekünk szempilla építőknek kötelességünk kialakítani azt a meghitt, nyugalmat árasztó, zajmentes környezetet, amiben a vendég és mi  szempillaépítő szakemberek is jól érezzük magunkat. Kizárólag úgy tudsz zavartalanul befejezni egy szempilla szettet, megjegyzem nem versenyről beszélek, mert ott nem te befolyásolod ezeket, hanem a napi munkavégzésed során, ha a  vendég pihen, alszik nem mozgolódik. Ezáltal téged sem feszélyez, nem zavar meg a munkafolyamatok alatt.

Saját szempillaépítő szalon előnyei. Tudj meg mindent a saját szalon nyitásának előnyeiről.A döntés

Szempillázás otthon vs Szépségszalonban kérdése hamar eldőlt. 2020 február elején kiköltöztem a szalonból. Szerencsére az egyik vendégem azonos környéken kiadta nekem a szalonjában lévő egyik szobáját, ami a jelenlegi tevékenységeimnek tökéletesen megfelelt. Jelenleg is boldog vagyok itt a vendégeimmel együtt. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire zavarták őket a korábbi szalonbeli dolgok.

Nyilván valóan nem panaszkodtam, nem nyaggattam őket ezekkel, ők pedig nem bántottak rosszalló kijelentésekkel. Az élet és az idő megold mindent, ezt is megoldotta. A problémákra vendégeim csak elköltözésem után tértek ki, és szó szerint mindenki áldotta ezt a döntésemet.

A saját szempilla építő szalon

Az idei terveimben abszolút elsőséget élvez saját szépségszalon nyitása, így tovább keresgélek, de semmiképpen nem szeretném elkapkodni. Aki hasonló cipőben jár és üzlethelyiséget keres, ugyanezt tanácsolnám. Nem minden arany ,ami fénylik. 🙂 Ne kapkodjuk el, mindenképpen a magunkat és a vendégeinket vegyük alapul. Mi mihez vagyunk szokva, milyen élményt szeretnénk nyújtani.

Nagyon fontos tényezők a saját szempilla építő szalon megválasztásánál az alábbiak is

  • Mennyire megközelíthető tömegközlekedéssel
  • Milyen parkolási lehetőségek vannak, itt a legjobb, ha közvetlenül a szalon előtt állhatnak meg, vagy nagyon közel ahhoz
  • Milyen tágas és érezhető benne a szabadság
  • Milyen minőségű a belső berendezés és dekoráció (semmi esetben sem szabad túlzásba esni)
  • Milyen zene szól és az mennyire hangos
  • Milyen a mellékhelyiség
  • Milyen az öltözési lehetőség
  • A vendég hova tudja felakasztani a kabátját, a táskáját
  • Hol tudja levenni a cipőjét
  • És persze nagyon nagyon fontos a kommunikáció minősége is

Ezek mind befolyásolják milyen és mennyi vendég tér be hozzánk, és marad nálunk hosszú távon.

Köszönöm, hogy elolvastátok, esetleges kérdésekkel kapcsolatban keressetek bátran. 🙂

Hajnalka Simon Lendvai szempillaépítő stylist és a Lash Style Academy tulajdonosa.