Egyéb kategória

Ingyenesség és a túlélés délibábja

Ingyenesség és a túlélés délibábja

Ingyenesség és a túlélés délibábja

Korábban már írtam egy blog bejegyzést az ingyenességről, melynek címe: Az ingyenesség és a Karma a szempilla építés világában – viszont nem tudok elszakadni még a témától. Ez az írásom nem kívánja követni az előzőt, sokkal inkább egy másik témát feszeget, mert a napok eseményei, tapasztalatai további gondolatokat szültek bennem. Úgy gondolom volna még pár dolog amit megosztanék veletek, és hogy miért nagyon rossz döntés az, ha valaki most ingyen adja azt amiért korábban pénzt kért, függetlenül attól, hogy egy olcsó vagy egy drága szolgáltatásról, vagy oktatásról van-e szó. Sokaknál az ingyenesség egy túlélési reakciónak is felfogható, egy adott érzelmi, vagy mentális válasz a jelenlegi helyzetre. Persze lehet egy szimpla szubjektív alapokra helyezett egyszerű rossz döntés, melynek előzménye csupán annyi, hogy ezt látta másnál is. Olyan ez mint amikor azt látod valakinél, hogy piros ruhában posztolja magát és sokkal több lájkot kap mint Te, így elkezdesz piros ruhában pózolni az Instagramon.

Mindez persze abból is eredhet, hogy jelenleg senkinek semmi dolga (munkája), nincs mit csinálnia, nincs mivel lekösse magát, és abban reménykedik, hogy a közeli jövőben ebből az ingyenességből valamilyen szinten profitálni fog. Esetleg talán abban gondolkozik, hogy ez az egész egy pozitív szemléletnek tűnhet bárki szemében, hogy válsághelyzet van és úgymond „SEGÍT” az aki ingyen ad olyan oktatásokat, szolgáltatásokat amikre a krízis helyzet alatt nem biztos, hogy bárkinek is szüksége van. Nem, nem segít senki azzal, ha az oktatásait vagy a szolgáltatásait ingyen adja, hiszen ezek nem létszükségleti dolgok. A szempillaépítés egy luxus szolgáltatás!

Aki ma ingyen ad oda bármit ami nem létszükségleti tényező, nem tesz mást mint leértékeli saját márkáját, saját szempillaépítő oktatásait, vagy szolgáltatásait! Szakmai tudást ingyen odaadni óriási hiba amivel hosszú távon olyan leépülési folyamatot indítasz el saját és a szakmai körökben, amiből később kilábalni, nem is biztos, hogy ki lehet. Gondold végig logikusan, a döntéseid kihatnak azokra a kollégákra is, akik nem adják oda ingyen azt amit Te igen!

Senkinek a munkáját, oktatását vagy szolgáltatásait nem minősítem, de fontos itt megemlíteni, hogy nem azért ugranak majd tömegek az ingyenes oktatásokra vagy bármire, mert arra valóban akkora kereslet van és mert a szolgáltatás annyira szuper, hanem azért mert ingyen adod! Van az a mondás, hogy „ingyen az ecet is édes„. – Ezen is érdemes lenne elgondolkodni.

A szempillaépítés NEM tartozik hozzá a mindennapi élethez

Miért írom ezt így le? Mert most CSAK azokra a dolgokra van az embereknek szükségük amik jelenleg a mindennapi életben létszükségletnek számítanak. Ilyen az étel, a víz, a maszk, a fertőtlenítő és tisztálkodási szerek és ami most sokkal fontosabb mint korábban a SEGÍTSÉG, amikor elmész bevásárolni annak akinek ez problémát okoz, amikor leviszed a néni helyett a szemetet és kitakarítasz nála, mert nem tud lehajolni és még sorolhatnám.

Amennyiben az ingyenességgel segíteni akarsz, akkor az nem segítség, hogy odaadsz egy oktatást, vagy egy szempillaépítő szolgáltatást valakinek akinek nem biztos, hogy kell, vagy szüksége van rá a jelen helyzetben. Az meg egyáltalán nem biztos, hogy bárkinek is a krízis helyzet kialakulását követően az első hetekben arra volna szüksége, hogy szempillaépítést oktassanak neki, hiszen nem tudhatjuk, hogy mit hoz számunkra a jövő és, hogy az életünk hogyan alakul ezután.

Ha valóban a segítség motivál, segíts a nyugdíjas néninek a fent leírtak alapján. Segíts a szüleidnek, a rokonaidnak. Az embereknek ma nem szempillaépítő oktatásokra van szükségük. Nyugodtan mondhatom azt is, hogy a kollégák akik igazán épülni szeretnének a jelenlegi helyzetben is, nem a szempillaépítéssel foglalkoznak napi 8-10 órában, hanem a családdal, a szabad levegővel, a napsütéssel és a mentális feltöltődéssel.

Persze fontosak az impulzusok, a szinten maradás és a technikai tudás megőrzése, de ezt gyakorlással, online marketinggel meg tudod oldani saját magadnak is.

A nagy kérdések amiket senki sem feszeget

Akkor is ingyen adod majd az oktatásaidat, szolgáltatásaidat, ha a járványhelyzetnek vége lesz? Amennyiben a válasz az, hogy NEM! Akkor az ingyenességnek semmi értelme nincsen, sem rövid sem pedig hosszú távon nem érsz el vele semmit. Gondolkozzunk mindezek helyett olyan megoldásokon amik akkor is segítenek, jó szolgálatot tesznek a szempillaépítőknek, amikor nem krízis helyzet van, és nem kell otthonról dolgozni, kijárási tilalom ideje alatt. Amit ma ingyen adsz, azt add ingyen később is! Hogy fogod rávenni az embereket arra, hogy később fizessenek azért amit ma ingyen adsz?

Mi történik azokkal akiknek korábban a ma ingyen adott oktatást vagy szolgáltatást pénzért adtad?

Joggal merül fel a kérdés, hiszen mi történik velük? Kárpótolod őket visszamenően, megpróbálsz kompenzálni? Adsz nekik valamilyen egyéb kedvezményt vagy egy következő lehetőséget? Amennyiben nem, úgy ez egy roppant kellemetlen helyzetet szülhet a jövődre nézve. Én biztos nem tetszésemet fejezném ki akkor, hogy ha olyan oktatásokat lobogtatnának előttem ingyen, amikért korábban súlyos pénzeket fizettem. Gondolkozzunk el azon, hogy ez milyen jövőképet fest elénk.

Mit lehetne tenni inkább?

Ha kizárólag a szempilla építést és a szakmai megközelítést nézzük, akkor most olyan megoldásokra lenne szükség, ami a krízis helyzet alatt is segít, amik előre mozdítanak bennünket, és amiket később is ingyenesen tudunk adni. Ez lehet akár egy olyan videó amiben rengeteg hasznos információ, tipp van a jövőre nézve. Ami arról szó, hogy hogyan tudjuk fenntartani a gyakorlati tudást, hogyan gyakoroljunk otthon, hogy kezünkből ne vesszen el az érzés. Olyan elméleti oktatás adjunk ami arról szól, hogyan építsünk fel újra mindent, ahogy a munka megindul. Hogy teljenek az első napok, hetek. Milyen intézkedéseket lenne célszerű azonnal megkezdeni ahhoz, hogy az indulást követően sokkal könnyebb legyen. Esetleg, milyen online és offline marketing megoldásokban gondolkozzunk.

Fontos végszóként megemlítenem, hogy senkinek nem célom megmondani mit és hogyan csináljon, az viszont igen, hogy felnyissam a szemeket arra tekintettel, hogy mit hoz a jövő, ha bárki szakmai tudást osztogat ingyen.

Tisztelettel
Hajnalka Simon-Lendvai